Visszahívást kérek

Gyors tájékoztatásért, szaktanácsadásért lépjen kapcsolatba velünk! Kérdéseit megválaszoljuk!

META > Vonalkódtechnika > Vonalkódtechnikai szolgáltatások > Címkenyomtatási kellékanyagok

Nyomtatási kellékanyagok

A vonalkód nyomtatók tekercsben lévő címkékre, vagy folyamatos szalagra képesek nyomtatni. Az adott feladathoz legalkalmasabb kellékanyag kiválasztásához igen sok szempontot kell figyelembe venni. Az alábbiakban néhány fontosabb szempontot ismertetünk. A nyomtatás direkt termo, vagy termo transzfer lehet. Direkt termo nyomtatás esetén a kellékanyag (nyomtatási média) felületének kell olyan bevonattal rendelkeznie, mely hő hatására elszíneződik (fekete lesz). A termo transzfer nyomtatás esetén a megnyomandó felületre a nyomtató egy festék szalagról égeti át (áttranszferálja) a festék anyagot, ami általában fekete, de lehet színes is. (Piros színű vonalkódot nem lehet leolvasni!)

Címke nyomtatás esetén, mivel a bárkód nyomtatók dörzshajtással továbbítják a nyomtatási alapanyagot, pozicionálni kell a címkéket. A pozicionálást vagy a címke közök figyelésével, vagy előre nyomtatott fekete jelek érzékelésével végezheti a nyomtató, ami általában típus függő. A címkék anyaga legtöbb esetben papír, de a különböző bevonatok, felületkezelés, segítségével igen változatos tulajdonságokkal ruházhatók fel (fényes, mérsékelten vízálló, stb.) Nagyobb igénybevételnek (pl. kopás, nedvesség) kitett címkék esetén műanyag alapú címkék használata lehet célravezető. Műanyag címkét termo transzfer eljárással nyomtathatók meg. Az öntapadós címkék tapadását biztosító ragasztóanyagok is széles választékban érhetők el. Erős ragasztókat akkor kell választani, ha fontos, hogy hosszú ideig jól azonosítható maradjon a felcímkézett tárgy (pl. leltár címkék), vagy ne lehessen sérülés mentesen eltávolítani (biztonsági címkék). Bizonyos esetekben éppen az, az elvárás, hogy könnyen eltávolítható legyen a címke, esetleg át is lehessen más helyre ragasztani, ne hagyjon nyomot a felületen.

Termo transzfer nyomtatás esetén a megfelelő festékszalag kiválasztása sem egyszerű feladat. A festék szalagok három alap változatban készülnek wax, wax-resin, resin (viasz, viasz-műgyanta, műgyanta a festék kötőanyaga). A megnyomtatandó felület minősége (pl. fényes, matt), és a címke anyaga alapján lehet előzetesen választani, de néha, csak a próba a célravezető. Az alaptípusokon belül is tulajdonságaikban minden festékszalag gyártónak eltérnek a saját márkás termékei. Ha sikerült a megfelelő címkét, vagy címke festékszalag párosítást kiválasztani, még figyelni kell a megfelelő kiszerelés kiválasztására. A vonalkód nyomtató gyártók megadják az adott nyomtatóhoz használható média paramétereit, a mag átmérőt (a papír hüvely méretét amire feltekerik az alapanyagot), a külső átmérőt, és a befogadási szélességet.

Amennyiben érdekli Önt a nyomtatási kellékanyagok, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!